Hibátlan mérleggel, kiváló teljesítménnyel lett Európa-bajnok vasárnap a női ifjúsági válogatott a Celjében (Szlovénia) rendezett Európa-bajnokságon. A nemzeti csapat tagja volt Faragó Luca is, aki jelenleg a Nemzeti Kézilabda Akadémia játékosa, de előtte Körmenden kézilabdázott, így egyesületünk kiemelt figyelemmel kísérte a szomszéd országban zajló eseményeket: volt aki a televízión/interneten keresztül drukkolt a csapatban, illetve voltak, akik a pálya szélén szorítottak és biztatták a lányokat.

A magyar csapat a B csoportban kezdte meg a menetelését. A csoportmeccseken legyőzték Ausztriát, Szlovákiát és Romániát, így csoportelsőként jutottak a középdöntőbe, ahol először a svédek, majd a norvégok ellen arattak sikert. Az elődöntőben Dániával kellett megmérkőzniük, ahol nagyot küzdve arattak döntőt érő győzelmet. A döntőben a középdöntőben legyőzött svéd csapat volt az ellenfél, akiket ismét legyőzve Európa tetejére értek a magyar lányok.

Hétfőn este egyesületünk felnőtt- és ifjúsági csapata meglepte Lucát, s közösen ünnepelték meg a győzelmet.

Faragó Luca nyilatkozott az Európa-bajnokságon szerzett élményeiről: “Életem egyik legjobb nyarán vagyok túl. Július első napjától fogva együtt edzettünk a lányokkal. A felkészülés alatt több meccset is játszottunk másik nemzetekkel. Az egész hónap arról szólt, hogy a legjobb formában tudjunk kimenni a Celjébe, az Európa-Bajnokságra. Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű menet, hiszen nagyon erős volt a mezőny. Az edzők levették rólunk az összes terhet és azt várták csak el, hogy tegyünk meg mindent a pályán, és, hogy a legjobb tudásunk szerint kézilabdázzunk. A csoportmeccsek úgy alakultak, ahogyan előre elterveztük őket. A középdöntőben két skandináv kézilabdát játszó csapattal találkoztunk, a svédekkel meg a norvégokkal. A torna két legnehezebb meccsét ekkor játszottuk. Mind a kettő mérkőzést megnyerve várhattuk az elődöntőt a dánok ellen. Egy gyengébb első félidő után sikerült visszajönni a meccsbe és győzelemmel kiharcoltuk a döntőbe jutást. A fináléban ismét a svédekkel találkoztunk, ahol 28-24-es végeredménnyel megnyertük az U17-es Európa-Bajnokságot. Így néhány nap elteltével is kiráz a hideg, amikor visszagondolok erre az elmúlt másfél hétre. Ahogy jöttek egymás után a meccsek, úgy éreztük egyre jobban, hogy igen is van esélyünk, hogy felálljunk a dobogó legfelső fokára. A csapat legnagyobb erénye az volt, hogy együtt, egy csapatként tudtunk működni. A döntőre visszaemlékezni hátborzongató érzés, hiszen rengeteg magyar szurkoló érkezett ki, hogy biztassanak bennünket. Büszke vagyok a csapatra és örülök, hogy részese lehettem.”

A magyar női ifjúsági válogatott Eb-kerete:
Kapusok: NÉMETH Kata (Dunaújvárosi KKA), BUKOVSZKY Anna (GVM Europe-Vác), KUBINA Molli (NEKA), ZSIGMOND Panna (FTC-RAIL Cargo Hungaria)
Jobbszélső: RITTLINGER Lotti (Mohácsi TE)
Jobbátlövők: KÜRTHI Laura (Győri Audi ETO), HORVÁTH Nikolett (NEKA)
Irányítók: KAJDON Blanka (NEKA), WOTH Viktória (NEKA), FARKAS Johanna (Győri Audi ETO), KUKELY Anna (Békéscsabai ENKSE)
Beállók: FARAGÓ Luca (NEKA), BÁNHIDI Barbara (NEKA)
Balátlövők: JUHÁSZ Gréta (NEKA), KORONCZAI Petra (Dunaújvárosi KKA), NAGY Laura (NEKA)
Balszélsők: VÁMOS Mira (NEKA), MÉRAI Maja (NEKA)

Szövetségi edző: ifj. KISS Szilárd
Edző: PAPP György, KUN Attila
Kapusedző: NAGY Zoltán
Erőnléti edző: SZŰCS Martin
Gyúró: SECK György

Fotó: MKSZ/Cseh Péter